Honden hebben wel eens vieze oren. Wanneer u bij de dierenarts komt voor de jaarlijkse vaccinatie worden de oren altijd gecontroleerd met de otoscoop. Belangrijk is ook om zelf regelmatig de oren te controleren en eventueel met een tissue schoon te maken. Het gebruik van wattenstokjes is zeer af te raden. Veel oorsmeer in de oren is een voedingsbodem voor oormijten, bacteriën en schimmels.

Het schoonmaken en verzorgen van de oren behoort tot het regelmatig onderhoud van uw hond. In de gehoorgang en schelp bevinden zich vaak haren die regelmatig en zorgvuldig verwijderd dienen te worden.

Verzorging van het oor
Het schoonmaken en verzorgen van de oren behoort tot het regelmatig onderhoud van uw hond. In de gehoorgang en schelp bevinden zich vaak haren die regelmatig en zorgvuldig verwijderd dienen te worden. Doet u dit niet regelmatig dan kan vuil van buitenaf en oorsmeer van binnenuit zich ophopen in de gehoorgang. Dit kan tot ernstige irritaties en ontstekingen leiden die op hun beurt bij niet adequate behandeling kunnen leiden tot binnenoorontsteking, en zelfs tot blijvende doofheid.

Ook kan uw hond een oormijt besmetting oplopen. Het oorsmeer is dan zwart en korrelig en heeft een zeer van normaal afwijkende geur die ook nog eens zeer penetrant is. Wanneer u vermoedt dat uw hond oormijt heeft moet u de hond onder behandeling van een dierenarts stellen. Oormijt vraagt een specifieke medische behandeling, alleen zelf schoonmaken is niet afdoende. Oormijten hebben een voorkeur voor warme broeierige oren. Hangoren en dan vooral de oren van langharige honden zijn extra vatbaar daardoor. Oormijt is zeer besmettelijk en het is daarom noodzakelijk om beide oren te behandelen ook al vertoond het andere oor geen symptomen. Heeft u meerdere honden houd dan ook uw andere honden goed in de gaten. Houd uw hond zolang hij onder behandeling is ook even uit de buurt van vreemde honden. Wanneer uw hond aan zijn oren krabt of veel met zijn oren klappert, dan is dat vaak het teken dat er iets mis is met het oor.

Niet altijd hoeft vuil de oorzaak te zijn, ook kan een grassprietje of roggeaartje voor veel ellende zorgen. Vooral bij honden met staande oren wil het nog wel eens gebeuren dat een roggeaartje of grassprietje zich in de gehoorgang nestelt. Wanneer u de spriet niet ziet maar toch vermoedt dat er iets in het oor van uw hond zit raadpleeg dan uw dierenarts. Deze kan met een speciaal instrument diep in het oor kijken en hij/zij heeft ook het juiste gereedschap om de grasspriet te verwijderen. Heeft uw hond geen haren in zijn gehoorgang dan voldoet één maal per week schoonmaken met een watje met daarop oorcleaner.

Blijf wel alert op aanwezige parasieten zoals oormijt. Heeft uw hond veel haren in zijn gehoorgang dan dient u deze met regelmaat te (laten) verwijderen. Dit is een vervelend klusje, maar met een beetje geduld, oefening en een vaste hand lukt het best. Wanneer u de oren van uw hond gaat schoonmaken, leggen we klaar: pluk/trim/oorpoeder kocher/arterieklem watjes oorcleaner Leg uw hond plat op tafel of op de grond. Sla de oorschelp weg en houd het oor met uw linkerhand open.

Op deze manier houdt u meteen de kop van uw hond zo stil mogelijk. Zorg dat u goed licht dan wel zicht heeft zodat u niet het zeer gevoelige oor van uw hond kan beschadigen. Strooi wat desinfecterende oorpoeder in het oor (met mate) dit heeft als functie dat u op het toch altijd vette haar wat meer grip verkrijgt. De oorpoeder verkrijgbaar in onze shop bevat Teatree, waardoor deze een ontsmettende werking heeft. Nu gaat u met de kocher voorzichtig de haartjes uit de oren trekken. Doe dit met korte stevige rukjes, dat is het minst vervelend voor uw hond. (Een pleister langzaam verwijderen is ook niet prettig.)!

Wanneer u alle haren verwijderd heeft moet u het oor nog ontdoen van vuil en oorsmeer. Dit doet u met een watje met daarop wat oorcleaner. In dit geval MOET dit een oorcleaner zijn die weinig of geen alcohol bevat. U heeft namelijk eerder haren verwijderd met wortel en al en deze handeling laat minuscule gaatjes achter in de huid. Gebruikt u nu een cleaner die alcohol bevat dan is dit zeer pijnlijk voor uw hond. De oorreiniger van Jasparo is geschikt voor het schoonmaken van een uitgeplukt oor. Is het oor erg vuil, doe dan een klein scheutje cleaner rechtstreeks in het oor en masseer het vuil zachtjes los.

Daarna kunt u met een droog watje het losgekomen vuil verwijderen. Ga nooit met een wattenstaafje het oor is, hiermee drukt u het vuil naar beneden waardoor het alleen maar moeilijker te verwijderen is. Vergeet niet het overtollige haar wat de oorschelp bekleedt aan de binnenkant ook zoveel mogelijk te verwijderen, hierdoor krijgt het oor meer lucht en word het minder snel broeierig. Na het schoonmaken zal de hond vaak even wild klapperen met zijn oren. Dit is normaal, aangezien hij nu "blote oren" heeft en dat voelt even vreemd aan.

Verzorg de ogen van uw hond!

Wist u dat uw hond een breder gezichtsveld heeft dan uzelf, s nachts beter ziet, uitstekend bewegende voorwerpen kan onderscheiden, maar integendeel meer last heeft met vaste voorwerpen en kleuren? Vandaar dat het belangrijk is om zijn zo kostbare ogen zo lang mogelijk perfect gezond te houden!

Hondentranen
Tranen hebben een specifieke functie: de ogen van uw hond een constante vochtigheid doen behouden. Normaal gezien worden ze afgevoerd in de neus, via de traankanalen die de ogen verbinden met de neusholten. Bij sommige honden, meestal kleine rassen (Maltezer, poedel, yorkshire en shitzu), hebben deze kanalen een vorm die hun frequente obstructie bevordert. Dat leidt tot een tranenvloed op de snoet van het dier, waardoor er zich bruinachtige vlekken vormen in de buurt van de ogen. Het tegendeel is het geval bij "droge keratoconjunctivitis", een aandoening waarbij de hond abnormaal weinig tranen produceert. Daardoor droogt het hoornvlies uit, met ontsteking en pijn tot gevolg. In dat geval moet de hond kunsttranen toegediend krijgen. Hoe kunt u de ogen van uw hond verzorgen?
Honden die propere ogen hebben en geen last hebben van abnormale tranenvloed, hebben geen speciale oogverzorging nodig. Bij honden met regelmatig verstopte traankanalen daarentegen moeten de ogen gereinigd worden met een speciaal daarvoor bestemd product, en dat 1 tot 4 keer per week, afhankelijk van de ernst van de tranenvloed. Bovendien groeit er bij sommige dieren zeer veel haar vlak bij de ogen, en is het aan te raden dat af te snijden als het het gezichtsvermogen hindert of de ogen irriteert. Bobtails, maltezers en schnauzers kampen vaak met dit probleem. Ziekten die het uitzicht van de ogen veranderen

Als de hond ouder wordt, kan de lens troebel worden, waardoor er zich een blauwachtige en later een witachtige sluier vormt op het oogoppervlak. Deze witte tint kan ook veroorzaakt worden door niet-behandelde of onstabiele diabetes. Een andere aandoening die de ogen van uw hond er anders kan doen uitzien, is een ontsteking van de slijmvliezen rond het oog (bindvliezen). Zo kan uw vriend last krijgen van een bindvliesontsteking (conjunctivitis) als hij een vreemd voorwerp in zijn oog krijgt (een stukje hout, zand, stof. Ook andere factoren kunnen zo een ontsteking teweegbrengen: een allergie, tocht, verkeerd gerichte wimpers, abnormale oogleden, bepaalde virussen en bacteriën.

De bindvliezen van de hond zijn altijd rood en gezwollen, en er kan vochtverlies optreden. In ernstige gevallen kan het hoornvlies beschadigd raken of zelfs verzweren en hevige pijn veroorzaken. Een andere relatief frequente ziekte bij jonge honden is de verdikking van de klier onder het derde ooglid. In dat geval vormt er zich in de binnenhoek van het oog een rode massa die op een kleine kers lijkt. Er is dan een operatie nodig waarbij de klier opnieuw in de juiste positie moet worden geplaatst.